melkvrije biscuit

Moderator: Chantal

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mara
J&J HAWAII
Berichten: 8341
Lid geworden op: di aug 17, 2010 8:10 pm

melkvrije biscuit

Bericht door Mara »

De mix vind ik ontzettend lekker werken, wordt heel luchtig en rijst goed, maar er zit melk in.

Daarom heb ik melkvrije biscuit geprobeerd:
30 gr. bloem, 30 gram suiker per ei

Het ei luchtig kloppen ging erg goed, met de bloem en suiker spatelen zakte het een beetje in.
Het is uiteindelijk nauwelijks gerezen, maar lijkt wel luchtig.

Heeft iemand nog een goede tip?
Mara, mama van 3 sm@ (2006)en M @@rten (2008)
Sinder

Bericht door Sinder »

als ik roti kukus maak, moet ik de eieren en de suiker samen 15 minuten mixen om het luchtig te maken. Daarna moet de bloem er met een houten spatel doorheen geroerd. Ook gaat er 7-up in, voor de luchtigheid. Maar, die cake die stoom je, die bak je niet. Maar ook Pandancake gaat op die manier en die bak je wel. Veeeeeeel eieren. Ik denk dat de verhouding 1 op 1 op 1 niet goed is.
roetje

Bericht door roetje »

Biscuit
Ingrediënten :
- 4 eieren
- 120gr suiker ( 1 zakje vanillesuiker inbegrepen )
- 60 gr bloem
- 50 gr maïsbloem
- soeplepel heet water
Bereiding :
- De 4 eigelen krachtig opkloppen en er de suiker bijvoegen.
- Op hoogste mixerstand een zevental minuten laten kloppen enkele eetlepels heet water
toevoegen ( mengsel moet schuimig wit worden ).
- Vervolgens de bloem en de maïsbloem toevoegen en blijven kloppen op hoogste stand.
Intussen het eiwit helemaal stijf kloppen.
- Het stijfgeklopt eiwit onder het deegmengsel spatelen.
- De bakplaat zeer goed invetten ( ook de randen ) met olie en bestuiven met bloem.
- Op 200° ca. 10 tot 12 minuten bakken.
- Ontvorm zo vlug mogelijk na het bakken.


Dit is voor biscuit die je oprolt, dus is plat. Je kan het ook in hoge vorm doen, dan oven lager zetten en langer laten bakken.
Ik werk meestal gewoon met de platte versie, die ik snijd en vul. (spaart doorsnijden).
roetje

Bericht door roetje »

Is trouwens biscuit die ik altijd gebruik, ik zei toch al wel eens dat ik van vers was ;)
Gebruikersavatar
Mara
J&J HAWAII
Berichten: 8341
Lid geworden op: di aug 17, 2010 8:10 pm

Bericht door Mara »

Ja dat is idd. een andere verhouding ei/bloem.
Wat bedoel je trouwens met eiwit eronder spatelen? Niet er door heen?
Mara, mama van 3 sm@ (2006)en M @@rten (2008)
roetje

Bericht door roetje »

Je klopt eiwit en eigeel apart op (dus tot eigeel ook wit ziet en eiwit moet zo hard opgeklopt zijn dat je pot onderste boven kan houden zonder dat het eruit valt... en ja dat meen ik echt ;))
Dan meng je bloem en maizena (maisbloem, wel opletten in sommige zit ook melkpoeder, maar is ook zonder), onder het eigeel mengsel.
En dan ga je héél voorzichtig beetje bij beetje eiwit eronder doen, en dat doe je met lepel, zachtjes, niet kloppen of roeren, en met beetjes.
(zo blijft de lucht er in).
roetje

Bericht door roetje »

ik doe trouwens gewoon bakpapier op bakplaat , makkelijker dan invetten.
Gebruikersavatar
Mara
J&J HAWAII
Berichten: 8341
Lid geworden op: di aug 17, 2010 8:10 pm

Bericht door Mara »

Bedankt, het is me een heel stuk duidelijk en lijkt me heel goed gaan werken, tot het eiwit eronder doen...Dat zie ik nog steeds niet helemaal voor me.

Waar moet ik dat eiwit onder doen? Niet door het eerste mengsel heen maar ergens onder?
Mara, mama van 3 sm@ (2006)en M @@rten (2008)
Gebruikersavatar
Althea
J&J SANTORINI
Berichten: 3678
Lid geworden op: ma jul 26, 2010 9:45 pm

Bericht door Althea »

Mara schreef:Bedankt, het is me een heel stuk duidelijk en lijkt me heel goed gaan werken, tot het eiwit eronder doen...Dat zie ik nog steeds niet helemaal voor me.

Waar moet ik dat eiwit onder doen? Niet door het eerste mengsel heen maar ergens onder?
'eronder doen' is vlaams voor 'erdoor heen doen' 8)
Althe@, mv I.sis (nov 2005)
roetje

Bericht door roetje »

Sorry, wat althea zegt, ik zoek even of ik filmpje vind, dan zie je het spatelen.
Gebruikersavatar
Mara
J&J HAWAII
Berichten: 8341
Lid geworden op: di aug 17, 2010 8:10 pm

Bericht door Mara »

Althea schreef:
Mara schreef:Bedankt, het is me een heel stuk duidelijk en lijkt me heel goed gaan werken, tot het eiwit eronder doen...Dat zie ik nog steeds niet helemaal voor me.

Waar moet ik dat eiwit onder doen? Niet door het eerste mengsel heen maar ergens onder?
'eronder doen' is vlaams voor 'erdoor heen doen' 8)
:D
Mara, mama van 3 sm@ (2006)en M @@rten (2008)
roetje

Bericht door roetje »

http://www.youtube.com/watch?v=Ggvs9_TxSV8

Op minuut drie zie je eiwit doorspatelen. (ok het is chocomousse, maar het idee en de beweging is hier heel duidelijk)
roetje

Bericht door roetje »

Ook mijn recept klopt eigeel op samen met suiker en lepeltje heet water. Maar wel gewone bloem, geen zelfrijzende
Gebruikersavatar
Mara
J&J HAWAII
Berichten: 8341
Lid geworden op: di aug 17, 2010 8:10 pm

Bericht door Mara »

Mijn recept had idd. ook bloem.
@ Martine: hoe is met zelfr.bakmeel de verhouding ei/suiker verder?
@ Roetje: ben benieuwd, klinkt goed. Vind eiwitten goed krijgen best moeilijk.

Bedankt dus dames, ik ga het uitproberen.
Mara, mama van 3 sm@ (2006)en M @@rten (2008)
roetje

Bericht door roetje »

Zorgen dat er géén eigeel bij in komt.
Zorgen dat kom en mixer heel schoon zijn (eventueel met citroen doorgaan zodat ze zeker vetvrij zijn- doe ik eigenlijk nooit)
En dan gewoon kloppen op hoogste stand, en lang genoeg.
Plaats reactie