Omdat Anouk het zo lekker vindt had ik beloofd: als je je A haalt, dan maak ik spekkoek voor je. Morgen mag ze afzwemmen, vandaag dus spekkoek gebakken. Het is een heel werk, maar ook erg leuk en lekker!
spekkoek
Moderator: Chantal
Re: spekkoek
laagje voor laagje onder de grill, elke laag ca 3 à 3 1/2 minuut. Als ik goed tel zijn dit 14 laagjes.
Saskia mv Anouk (22-12-2005) en Eline (20-08-2010)
Als je mij wilt leren kennen, probeer dan niet in de spiegel te kijken.
Als je mij wilt leren kennen, probeer dan niet in de spiegel te kijken.
Re: spekkoek
mmm heerlijk! nog nooit zelfgemaakt, wel zelf gekocht
Chris 30-10-2005 en Femke 08-06-2007 en Mark 07-11-2011
Re: spekkoek
Oh dat ziet er lekker uit! We kopen het wel eens, maar zelf maken is vast nog lekkerder!
Mara, mama van 3 sm@ (2006)en M @@rten (2008)
Re: spekkoek
Ooooh, ik ben gek op spekkoek.
Heb je een recept voor ons S@skia?
Heb je een recept voor ons S@skia?
moeder van Rick (20-09-2007) en Emma (28-03-2009)
Re: spekkoek
Voor een springvorm van 20/24 cm
350 gr. boter
5 theel. vanillesuiker
250 gr. poedersuiker
9 grote eieren
175 gr. bloem
1/2 theel. zout
2 eetl. koffieroom
10 theel. kaneel
3 theel. nootmuskaat
3 theel. kruidnagelpoeder
3 theel. kardemon
Verwarm de over op de grillstand op de hoogste stand. Mix de boter met de vanillesuiker en de (gezeefde) poedersuiker glad. Splits de eieren. Klop de dooiers schuimig en de eiwitten stijf. Mix de (gezeefde) bloem, het zout, de koffieroom en de geklopte eierdooiers door het botermengsel zodat het een glad geheel wordt. Schep dit zo luchtig mogelijk door het eiwit.
Verdeel het mengsel over twee kommen. Voeg aan een kom alle kruiden toe en meng het.
Beboter een springvorm (20 cm, dan wordt de spekkoek vrij hoog en kan je wat beslag over houden) Schep hierin een heel dun laagje van het lichte beslag (bijna flensjes dikte). Schuif de vorm in de oven, ca 3 minuten (is even uitproberen), tot het laagje gaar is. Laat even afkoelen en doe dan een laagje van het donkere beslag op het lichte laagje, grill dit gaar. Ga zo om en om door tot al het beslag op is. Zet de springvorm na 5 à 6 laagjes op een lager rooster. De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.
Over het algemeen wordt de koek wat droger dan hij in de winkel is, ik ben nog aan het verzinnen hoe ik dat kan voorkomen.
Succes en eet smakelijk!
350 gr. boter
5 theel. vanillesuiker
250 gr. poedersuiker
9 grote eieren
175 gr. bloem
1/2 theel. zout
2 eetl. koffieroom
10 theel. kaneel
3 theel. nootmuskaat
3 theel. kruidnagelpoeder
3 theel. kardemon
Verwarm de over op de grillstand op de hoogste stand. Mix de boter met de vanillesuiker en de (gezeefde) poedersuiker glad. Splits de eieren. Klop de dooiers schuimig en de eiwitten stijf. Mix de (gezeefde) bloem, het zout, de koffieroom en de geklopte eierdooiers door het botermengsel zodat het een glad geheel wordt. Schep dit zo luchtig mogelijk door het eiwit.
Verdeel het mengsel over twee kommen. Voeg aan een kom alle kruiden toe en meng het.
Beboter een springvorm (20 cm, dan wordt de spekkoek vrij hoog en kan je wat beslag over houden) Schep hierin een heel dun laagje van het lichte beslag (bijna flensjes dikte). Schuif de vorm in de oven, ca 3 minuten (is even uitproberen), tot het laagje gaar is. Laat even afkoelen en doe dan een laagje van het donkere beslag op het lichte laagje, grill dit gaar. Ga zo om en om door tot al het beslag op is. Zet de springvorm na 5 à 6 laagjes op een lager rooster. De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.
Over het algemeen wordt de koek wat droger dan hij in de winkel is, ik ben nog aan het verzinnen hoe ik dat kan voorkomen.
Succes en eet smakelijk!
Saskia mv Anouk (22-12-2005) en Eline (20-08-2010)
Als je mij wilt leren kennen, probeer dan niet in de spiegel te kijken.
Als je mij wilt leren kennen, probeer dan niet in de spiegel te kijken.
Re: spekkoek
Misschien als je het stoomt ipv onder de grill maakt?
J0p1e, mama van Fl00r (18-01-2006) en W@lt (07-01-2008)