Peuter Plus groep?

Moderators: Ester, Yvonne

Plaats reactie
Greetje

Peuter Plus groep?

Bericht door Greetje »

Even jullie mening over dit:

Afgelopen donderdag kwam de 'juf' van de peuterspeelzaal met het idee dat het misschien goed zou zijn voor Hannah om naar de peuterplus-groep te komen om haar woordenschat uit te breiden. De reden daarvoor was dat ze op de peuterspeelzaal zo weinig praat. En om haar voor te bereiden op de basisschool, volgend jaar.
Wat ik totaal niet herken want thuis kletst ze regelmatig de oren van mijn kop! Wat ik wel herken is dat ze als ze op een "vreemde" plek is, ze erg de kat uit de boom kijkt, lang moet wennen en zich wat afzijdig houdt. Ze zegt dan ook weinig.

Wat ik wel denk is dat haar zinsbouw nog niet zo vlot loopt als zou kunnen wanneer ze bijv. wel haar hele leventje in NL zou zijn geweest. Ook het gebruik van werkwoorden begint pas de laatste weken (sinds we dus weer terug in NL zijn) wat te komen.

Ik heb mijn zusje om advies gevraagd. Zij is juf op een speciale school voor kinderen met communicatie-problemen (slechthorend en autisme-spectrum). Ze heeft de Master SEN (special education needs) gedaan en bovendien tijdens 1 van haar stage onderzoek gedaan naar NT2-kinderen en stage-gelopen op een school met veel NT2 kinderen.

Zij zei dat er over het algemeen in Nederland een verkeerde aanname is: dat twee-talig opvoeden slecht zou zijn en dat bijv. Turkse ouders thuis ook meer Nederlands moeten praten met hun kind. Dit advies wordt ten onrechte vaak gegeven. Er zijn juist allerlei onderzoeken die aantonen dat tweetaligheid voor meer creativiteit zorgt, en zorgt dat de hersenen sneller kunnen switchen tussen taken. Wat betreft Hannah gaf zij aan dat haar passieve woordenschat heel groot is: Hannah begrijpt alles wat je zegt, of dit nu in het Engels, Nederlands of Farsi is. Maar haar actieve woordenschat is (nu nog) minder groot: zij spreekt dus zelf minder. Dit betekent dat de passieve woordenschat redelijk gemakkelijk "aan te boren" is en ze haar actieve woordenschat kan uitbreiden. Daarnaast praat Hannah veel met gebaren, ze probeert dingen te omschrijven waarvan ze het woord niet kent of maakt geluiden die ergens bij horen (motoren, dieren etc.) Dit helpt haar om te communiceren in de breedste zin van het woord.

Ik voelde zelf al een soort van oer-moeder-bescherm-gevoel in me opkomen. En zit er echt neit op te wachten dat ze haar nu al gaan "labelen". Er is absoluut niks mis met haar of haar ontwikkeling, alleen gaat haar taalontwikkeling nu wat langzamer maar dat komt mettertijd vanzelf goed en dan zal ze een voorsprong hebben op anderen.

Aan de andere kant zou ze het denk ik wel leuk vinden om wat meer op schoolse wijze bezig te zijn en te leren en dat zou een uitdaging kunnen zijn voor haar. Ook zou het natuurlijk ook niet verkeerd zijn om haar taalontwikkeling wat te ondersteunen want het kan haar misschien niet die zekerheid geven om wel meer "in het openbaar" te praten zeg maar.

Toch gaf mijn zusje ook aan dat NT2 kinderen soms een periode stoppen met praten of dat ze plaatsgebonden zwijgen zeg maar. Zo had ze eens een peuter op een KDV die helemaal NIETS zei en van de ene op de andere dag toch in volzinnen begon te praten!

Wat denken jullie hierover? Iemand misschien meer info? Is het nodig of komt het vanzelf wel goed (zonder dat er nu al een stempel hoeft te komen...)?
Gebruikersavatar
Hemmie
J&J MAURITIUS
Berichten: 5054
Lid geworden op: ma jul 26, 2010 9:43 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Hemmie »

Hier ook meertalige kinderen, en allemaal late praters. Die pauze herken ik ook, vooral van Marrit. Eerste woorden voor haar 1e verjaardag, pas na haar 2e 2-woordzinnetjes, en rond haar 3e verjaardag sprak ze juist weer beter dan menig kind in NL van die leeftijd.
Ik denk dat het inderdaad wel goed komt, zeker als ze straks elke dag naar school gaat. Neemt niet weg dat je het proces denk ik wel kunt versnellen door haar nu al meer uren op school te laten door brengen. Ik zou het persoonlijk wel doen, maar niet als het logistiek of financieel een probleem zou zijn.
Overigens zie ik het niet als labelen, ze bieden haar iets extra's aan omdat haar taalontwikkeling vanwege de thuissituatie (die anders is, niet slechter!) wat anders verloopt.
Emily, mv Wytse (15-10-2005), Marrit (14-05-2008) en Abel (11-04-2012)
Gebruikersavatar
Emmy
J&J HAWAII
Berichten: 7391
Lid geworden op: ma mar 19, 2012 10:36 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Emmy »

Mijn jongste is naar zo'n peuter plusgroep geweest vanwege een taalachterstand. Mijn jongste praatte echt nauwelijks bij 2 1/2 jarige leeftijd, ook thuis.
Maar hij ging er echt niet vlotter/beter/meer van praten, hoor....
Ik vond het vooral handig vanwege de enorme subsidie die er op zat...ik betaalde maar een paar euro per maand voor 4 dagdelen peuterspeelzaal per week. :oops:
Wat later zijn we met logopedie begonnen omdat de woorden die hij wel zei, nauwelijks te verstaan waren. De intensieve logopedie met bijbehorende oefeninen zetten wel veel meer zoden aan de dijk.
Ik vind het overigens verder niks met labelen te maken hebben, hoor!
Gebruikersavatar
J0p1e
J&J SANTORINI
Berichten: 2739
Lid geworden op: di jul 27, 2010 12:09 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door J0p1e »

Net als de dames voor mij, heeft het voor mijn gevoel niets met labelen te maken, maar met iets extra's aanbieden zodat ze nog beter voorbereid is op school. Niks mis mee toch? Het zal zonder ook vast wel goed komen, dus denk dat er geen "goed of fout" in deze is.
W@lt is ook naar zo'n peuter-plus school (vve) geweest. En om nu te zeggen dat het daardoor veel sneller ging, mwah. Het is en blijft gewoon een peuter-speelzaal, alleen meer gericht op taal. Net als Emmy waren wij heel blij met de prijs en de juffen waren wel goed.
J0p1e, mama van Fl00r (18-01-2006) en W@lt (07-01-2008)
nance74
J&J SANTORINI
Berichten: 2968
Lid geworden op: di jul 27, 2010 3:32 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door nance74 »

Ik zie er ook niks verkeerds in, snap je gevoel wel hoor. Maar ze bieden iets aan om haar te helpen, prima. Toch. Dit maakt het voor haar makkelijker als ze volgend jaar de basisschool gaat.

M icah was 3,5 toen ze op het kdv zeiden dat de vve groep van de peuterspeelzaal goedvoor hem zou zijn omdat hij onduidelijk sprak.dat was gesubsidieerd en hij heeft het daar leuk gehad. De leidsters vonden het voor zijn spraak niet perse noodzakelijk maar sociaal-emotioneel was het erg goed voor hem. Ik kreeg toen het ter sprake kwam ook wel een beetje een label gevoel maar achteraf was ik er blij mee.
Nancy mv M icah 31-8-2008 en S enn 28-7-2011
Suuz

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Suuz »

Hier een dame die hoogbegaaft is maar me wel begreep maar niet sprak. Juist door het extra plus groepje veel ingehaald en veel zekerder geworden. Ik zeg dus doen!
Gebruikersavatar
Ana
J&J MAURITIUS
Berichten: 4279
Lid geworden op: wo jun 22, 2011 12:49 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Ana »

Gewoon doen hoor ;) J0ela heeft ook VVE en gaat een dagdeel extra per week (voor het vierde dagdeel is helaas nog geen plek) Ze sprak met 2,5 jaar nog nauwelijks, niet in het Nederlands en niet in het Bosnisch. In Belgie kon ze toen al naar de basisschool en dat heeft haar een enorme boost gegeven qua taalontwikkeling. Hoewel de juf daar zei dat ze op school eigenlijk nooit iets zei
- maar thuis begon ze enorm veel te praten.
Toen gingen we naar NL en heeft een logopediste via het CB haar gezien. Zij zei dat ze geen problemen ziet, behalve een blootstellingsachterstand. En aangezien ze over een klein half jaar naar groep 1 gaat, was het raadzaam om die extra aandacht te krijgen op de psz.
Ik heb niet het idee dat de kinderen er op school enig idee van hebben wie er wel en niet extra 'taallesjes' krijgt. Ook voordat ze de indicatie kreeg, schoof ze gezellig aan en deed ze al mee met die kinderen. Ik ervaar het dus ook niet als een label. Tweetalige opvoeding heeft heel veel extra voordelen, maar ze moeten straks wel aan de bak in groep 1. dus liever nu al wat extra hulp - straks als ze ouder zijn is het juist meer opvallend en zullen ze zich eerder 'anders' voelen.
J0ela, 21.02.11 en I.van, 31.07.12
Gebruikersavatar
diane76
J&J SANTORINI
Berichten: 3367
Lid geworden op: ma aug 09, 2010 10:47 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door diane76 »

Ik ben logopedist en werk met peuters met een communicatieprobleem en zeg ook: doen!

Juist omdat het blijkbaar allemaal wel in zit kan ze dat extra duwtje in de rug goed gebruiken! Het is niet niets, 3 talen horen, begrijpen en dan ook nog de juiste kiezen voor de output. Superknap! Geef haar dat extraatje, juist in deze taalgevoelige fase. Straks is ze een jaar of 7 en als je dan nog zou denken dat de zinnen of werkwoorden niet helemaal kloppen ben je eigenlijk al te laat.
Groetjes Diane

S erena, feb 2002
M aria, jun 2003
C hiara, nov 2007
E nea, sep 2009
monika
J&J MALEDIVEN
Berichten: 12555
Lid geworden op: di jul 27, 2010 9:47 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door monika »

Hier een oudste die typisch laat sprak agv zijn tweetaligheid (zei men) En ook een grote woordenschat had in het Engels volgens onderzoeken. ik denk dat zijn auditorisch processings probleem er meer mee te maken heeft dat hij laat sprak. En de jongste die al van heel jong veel sprak. Eerst alleen NL woorden en toen hij met 10 mnd naar kdv ging zowel NL als Engels. Hij spreekt op kdv wat minder dan thuis. Maar houdt zich goed staande volgens de leidsters.

Ik denk tweetaligheid wel heel goed is voor de ontwikkeling van de hersenen en creativiteit en dat kinderen gemiddeld wat later gaan praten. Maar de aard van het beestje en eventuele andere problematiek ook een grote invloed hebben. Als je dan wat ondersteuning kan krijgen om het zelfvertrouwen wat op te peppen.... Ik zou het wel doen geloof ik.
mv Jort (juni 2004) en Nic (juli 2012)

-----------------------------------------
Laat tegenslag je er niet van overtuigen dat het fout was om te proberen.
Gebruikersavatar
diane76
J&J SANTORINI
Berichten: 3367
Lid geworden op: ma aug 09, 2010 10:47 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door diane76 »

Oja, als je haar ècht een boost wil geven zou je ook nog vroegbehandeling kunnen overwegen. Dan gaan kinderen naar een speciale groep, krijgen een taalbad, logopediste is erbij betrokken, net als een psycholoog. Dan zal ze waarschijnlijk als een raket vooruitgaan!

Waar wonen jullie? Over het hele land zitten deze groepen, meestal van Auris of Kentalis.
Groetjes Diane

S erena, feb 2002
M aria, jun 2003
C hiara, nov 2007
E nea, sep 2009
Laris76
J&J SANTORINI
Berichten: 2827
Lid geworden op: di jul 27, 2010 8:28 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Laris76 »

Ik heb hier ook twee stille jongens, die om andere redenen niets zeiden op school (ASS en hoge intelligentie). Door ze meer uit te dagen kwamen ze beter in hun vel en lieten ze zich meer horen. Beiden zijn niet naar de speelzaal geweest, maar bloeiden wel helemaal op toen ze op het kinderdagverblijf in de 3+ groep kwamen.


Ik heb geen ervaring met meertaligheid, maar om mijn reden zou ik het zeker doen.
Moeder van Sv@n (16), Ti3s (14) en M@tte (11)
Gebruikersavatar
LauramvAnneenLisa
J&J MAURITIUS
Berichten: 5432
Lid geworden op: di jul 27, 2010 2:21 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door LauramvAnneenLisa »

maakt het iets uit voor naar welke basisschool / welke klas ze gaat?
ik weet dat het hier nl wel zo kan werken. de vve groepen sorteren voor op bepaalde basisscholen, en dat zijn over het algemeen de klassen met veel allochtone kinderen, omdat zij die vve vaker nodig hebben.
er vind ook overdracht plaats tussen vve en basisschool.

dus ik denk itt de anderen hier dat het je kind wel degelijk een stempel kan geven.
Laura mv A nne (feb 2003), L isa (feb 2005) en I ris (feb 2011)
Gebruikersavatar
Hemmie
J&J MAURITIUS
Berichten: 5054
Lid geworden op: ma jul 26, 2010 9:43 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Hemmie »

Emmy schreef:Mijn jongste is naar zo'n peuter plusgroep geweest vanwege een taalachterstand. Mijn jongste praatte echt nauwelijks bij 2 1/2 jarige leeftijd, ook thuis.
Maar hij ging er echt niet vlotter/beter/meer van praten, hoor....
Ik denk dat er wel een verschil is tussen een kind dat 'gewoon' laat praat, of een kind dat door meertaligheid laat praat. In het laatste geval ligt de oorzaak vaak in het feit dat ze minder blootgesteld worden aan de taal, en dan kan ik me voorstellen dat zo'n groep meer effect heeft.
Emily, mv Wytse (15-10-2005), Marrit (14-05-2008) en Abel (11-04-2012)
Gebruikersavatar
diane76
J&J SANTORINI
Berichten: 3367
Lid geworden op: ma aug 09, 2010 10:47 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door diane76 »

Emmy schreef:Mijn jongste is naar zo'n peuter plusgroep geweest vanwege een taalachterstand. Mijn jongste praatte echt nauwelijks bij 2 1/2 jarige leeftijd, ook thuis.
Maar hij ging er echt niet vlotter/beter/meer van praten, hoor....
Je weet dus niet of het niets uit heeft gemaakt, misschien had hij anders nóg later gaan praten!



Even een pleidooi voor kinderen die laat gaan praten. Laat dit niet zomaar voorbij gaan in de taalgevoelige periode! En soms is VVE ook te weinig. Weinig mensen weten van vroegbehandeling, ook logopedistes en cb niet.

In een vroegbehandelingsgroep krijgen peuters die weinig spreken of onverstaanbaar zijn 4 dagen per week behandeling van 9.00 tot 14.00. De hele dag zijn gespecialiseerde pedagogisch medewerkers bezig met taal en communicatie, in samenwerking met een logopedist en een psycholoog. De groepen zijn klein (max 8 kinderen) en er staan sowieso 2 begeleiders op, het is ontzettend intensief!!! Binnen twee weken merken ouders al verschil, omdat de kinderen 4 dagen per week een taalbad krijgen. Sommige kinderen begrijpen veel, naar hebben toch een soort spreekangst. Met die kinderen wordt veel met gebaren gewerkt, dat kan net de tussenstap zijn die ze nodig hebben om vertrouwen in zichzelf te krijgen. Maar sowieso, de kinderen bloeien stuk voor stuk op omdat ze opeens begrepen worden of zich begrepen voelen.

Als er moeders zijn die vragen hebben, pb me. Graag. Ik vind dit zo ontzettend belangrijk, dat ik graag help.

http://www.kentalis.nl/Kentalis-is-er-v ... ehandeling
Groetjes Diane

S erena, feb 2002
M aria, jun 2003
C hiara, nov 2007
E nea, sep 2009
Gebruikersavatar
marjolein62b
J&J MAURITIUS
Berichten: 4919
Lid geworden op: di jul 27, 2010 10:26 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door marjolein62b »

Heb je een stempel nodig om naar deze plus-groep te gaan of is een aanbeveling van de juf voldoende ?

Hoe vaak is deze plus-groep ?

Wie gaan naar deze plus-groep ? Alleen geselecteerde kinderen of ook kinderen die het leuk vinden om naar de peuterspeelzaal te gaan ?

Vind Hannah het zelf leuk om naar de peuterschool te gaan ?

Dat ze hiervoor wordt uitgenodigd of geselecteerd hoeft niet te betekenen dat er iets mis is, maar betekend denk ik wel dat ze wat extra ondersteuning kan gebruiken. Ze zal die ontwikkeling ongetwijfeld zelf ook op eigen kracht kunnen doen maar je kunt haar ook met deze plus groep ondersteunen en het zo voor haar wat gemakkelijker maken.

Maartje is toen ze 3 was een 3-de ochtend naar de peuterspeelzaal geweest omdat ze zo graag met andere kinderen wou spelen.
i'm still standing
Mama van Joep (17) en Maartje (14)
Gebruikersavatar
Emmy
J&J HAWAII
Berichten: 7391
Lid geworden op: ma mar 19, 2012 10:36 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Emmy »

diane76 schreef:
Emmy schreef:Mijn jongste is naar zo'n peuter plusgroep geweest vanwege een taalachterstand. Mijn jongste praatte echt nauwelijks bij 2 1/2 jarige leeftijd, ook thuis.
Maar hij ging er echt niet vlotter/beter/meer van praten, hoor....
Je weet dus niet of het niets uit heeft gemaakt, misschien had hij anders nóg later gaan praten!

Dat is wel zo, maar ik schreef daaronder ook dat ik wel veel meer effect van de logopedie zag, juist de woorden waar we daar mee oefenden ging hij wel in de praktijk meer gebruiken. In mijn ogen heeft de logopedie veel meer wonderen gedaan dan de VVE.
Gebruikersavatar
Angelique
J&J MALEDIVEN
Berichten: 11888
Lid geworden op: zo aug 15, 2010 11:09 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Angelique »

marjolein62b schreef:Heb je een stempel nodig om naar deze plus-groep te gaan of is een aanbeveling van de juf voldoende ?

.
Ik vind stempel zo'n mwah woord. Neem aan dat je diagnose bedoeld. Die mag juf niet geven ;-)
:crazy:
Gebruikersavatar
marjolein62b
J&J MAURITIUS
Berichten: 4919
Lid geworden op: di jul 27, 2010 10:26 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door marjolein62b »

Klopt. Mijn vraag is een beetje kort door de bocht.

Wat ik me af vroeg is of je een diagnose traject in moet en eerst een diagnose moet hebben voordat je naar deze groep kan ?

of dat de juf voor deze groep zelf kinderen kan uitnodigen als ze denkt dat die daar baad bij hebben.

Er is niet altijd een diagnose vereist voor zo'n groep.
i'm still standing
Mama van Joep (17) en Maartje (14)
Gebruikersavatar
Ana
J&J MAURITIUS
Berichten: 4279
Lid geworden op: wo jun 22, 2011 12:49 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Ana »

Hier bij ons op de psz is iemand die de kinderen met VVE indicatie opvolgt en die heeft een bepaald aantal plekken. Deze kinderen komen ook extra dagdelen en dat wordt door subsidie gefinancierd.
Die VVE indicatie hebben we via Kind en Gezin (na consult bij logopedist) gekregen - dus ik neem aan dat je zo'n plek niet via de juf op de psz kunt krijgen.
J0ela, 21.02.11 en I.van, 31.07.12
Gebruikersavatar
marjolein62b
J&J MAURITIUS
Berichten: 4919
Lid geworden op: di jul 27, 2010 10:26 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door marjolein62b »

Een VVE indicatie is nog geen diagnose.
i'm still standing
Mama van Joep (17) en Maartje (14)
Gebruikersavatar
Ana
J&J MAURITIUS
Berichten: 4279
Lid geworden op: wo jun 22, 2011 12:49 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Ana »

marjolein62b schreef:Een VVE indicatie is nog geen diagnose.
Oke ja daar heb je gelijk in. Er waren verder geen testen nodig, behalve dat eerste (en enige, in ons geval) consult.
J0ela, 21.02.11 en I.van, 31.07.12
Gebruikersavatar
Annet
J&J MAURITIUS
Berichten: 4932
Lid geworden op: vr jul 30, 2010 8:02 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Annet »

diane76 schreef:
Emmy schreef:Mijn jongste is naar zo'n peuter plusgroep geweest vanwege een taalachterstand. Mijn jongste praatte echt nauwelijks bij 2 1/2 jarige leeftijd, ook thuis.
Maar hij ging er echt niet vlotter/beter/meer van praten, hoor....
Je weet dus niet of het niets uit heeft gemaakt, misschien had hij anders nóg later gaan praten!



Even een pleidooi voor kinderen die laat gaan praten. Laat dit niet zomaar voorbij gaan in de taalgevoelige periode! En soms is VVE ook te weinig. Weinig mensen weten van vroegbehandeling, ook logopedistes en cb niet.

In een vroegbehandelingsgroep krijgen peuters die weinig spreken of onverstaanbaar zijn 4 dagen per week behandeling van 9.00 tot 14.00. De hele dag zijn gespecialiseerde pedagogisch medewerkers bezig met taal en communicatie, in samenwerking met een logopedist en een psycholoog. De groepen zijn klein (max 8 kinderen) en er staan sowieso 2 begeleiders op, het is ontzettend intensief!!! Binnen twee weken merken ouders al verschil, omdat de kinderen 4 dagen per week een taalbad krijgen. Sommige kinderen begrijpen veel, naar hebben toch een soort spreekangst. Met die kinderen wordt veel met gebaren gewerkt, dat kan net de tussenstap zijn die ze nodig hebben om vertrouwen in zichzelf te krijgen. Maar sowieso, de kinderen bloeien stuk voor stuk op omdat ze opeens begrepen worden of zich begrepen voelen.

Als er moeders zijn die vragen hebben, pb me. Graag. Ik vind dit zo ontzettend belangrijk, dat ik graag help.

http://www.kentalis.nl/Kentalis-is-er-v ... ehandeling
De Bo ra zit hier ook.

Wat ik verder weet is dat je wel een aanbeveling nodig hebt voor de vve. Dit gaat vaak via cb, maar via zo'n juf zou het vast ook wel gaan anders zou ze het denk ik niet aanbevelen
Voor vroegbehandeling is onderzoek nodig en daar kom en blijf je echt niet zomaar.

Taal is in deze maadscappij zo belangrijk, dat ik het zelf gewoon zou doen. Het was de bedoeling dat D ook naar de VVe zou gaan, maar uiteindelijk mocht ze niet want ineens was de startperiode (afgesproken op de dagdelen na) veranderd naar onder aan de wachtlijst.

Bij D dacht ik eerst ook dat er niet veel aan de hand zou zijn. Jij zegt dat ze thuis wel gewoon praat?
Wat ik meekrijg bij bijeenkomsten welke ik op de vroegbehandeling heb dat bij 'buitenlandse' kinderen zij ook de moedertaal niet goed spreken, want zij hoeven niet persé nederlands te praten, want bijv turks is ook een taal en als dat ook niet lukt... is het voor beide partijen (ouders en kind) het alleen maar moeilijker 2 talig. Maar als jij zegt dat ze het wel kan, zal ik dat zeker groot laten wegen, maar het niet zien als hier in nederland willen ze stempelen.
Daarnaast is het misschien voor jou ook wel even lekker als ze ipv 2 4x een dag deel weg is? Of is dat bij jouw plus groep niet?
moeder van Ger t-J an 23-3-2006 en
T ess a 12-4-2009 - 25-4-2009 en
De bor a 08-11-2010
Gebruikersavatar
diane76
J&J SANTORINI
Berichten: 3367
Lid geworden op: ma aug 09, 2010 10:47 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door diane76 »

Tegenwoordig is er alleen een intelligentiebepaling nodig en geen logopedische testen meer. Heel fijn, een goede logopedist ziet al snel dat er (te) weinig vooruitgang is en dat intensievere zorg nodig is. Ik denk ook dat veel VVE kindjes op een vroegbehandelgroep veel beter tot hun recht komen, juist vanwege de intensiteit van de behandeling. Daarnaast vraag ik me af, en dat is niet bedoeld om vve neer te halen, in hoe verre de leidsters geschoold zijn om met deze problematiek om te gaan.
Groetjes Diane

S erena, feb 2002
M aria, jun 2003
C hiara, nov 2007
E nea, sep 2009
Gebruikersavatar
Annet
J&J MAURITIUS
Berichten: 4932
Lid geworden op: vr jul 30, 2010 8:02 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Annet »

aha is denk afhankelijk via de weg hoe het gaat D kwam via een audiologisch centrum, maar ik weet wel dat ik blij ben dat D daar is terecht gekomen voor de laatste bezuinigingen, anders hadden we wel een probleem gehad, aangezien ze pas na een half jaar vooruit ging.
Maar goed ik zal het draadje van greetje niet verder bevuilen
moeder van Ger t-J an 23-3-2006 en
T ess a 12-4-2009 - 25-4-2009 en
De bor a 08-11-2010
Gebruikersavatar
diane76
J&J SANTORINI
Berichten: 3367
Lid geworden op: ma aug 09, 2010 10:47 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door diane76 »

Zo jammer dat ook dit soort instanties moeten bezuinigen op behandelingen die de maatschappij op termijn ontzettend veel geld besparen. Ben je wel blij met de Vroegbehandeling? Heeft D het naar haar zin?

En vervuilen van het draadje vind ik het niet hoor, ze moet weten dat er meer opties zijn dan alleen VVE.
Groetjes Diane

S erena, feb 2002
M aria, jun 2003
C hiara, nov 2007
E nea, sep 2009
Greetje

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Greetje »

Heel eerlijk gezegd wordt ik erg allergisch van al die woorden die ik hier lees, diagnose, vroegbehandeling, logopedist, intellegentiebepaling...?

Ik waardeer natuurlijk jullie input. Maar ik ken mijn eigen kind het beste. Er is niks mis met Hannah en ook niet met haar ontwikkeling op welk vlak dan ook. Ze heeft geen angst om te spreken en spreekt ons in alle talen na. Kletst doorgaans de oren van mijn kop en ik kan haar exact begrijpen. Doordat ik zelf vaak veel gebaren heb gebruikt in de communicatie met haar, gebruikt zij die ook. Alsmede ondersteunende geluiden als "vroemmm" en "toet toet!".

Het heeft met Hannah haar karakter te maken dat ze op de peuterspeelzaal weinig zegt. In alle andere contacten dan thuis kijkt ze de kat uit de boom en hier is niets mis mee. Ze gedraagt zich beschaafd in plaats van zoals sommige andere kinderen als een malle overal overheen te stuiteren en omver te gooien.

Nu Hannah als sinds half augustus overspoeld wordt met de Nederlandse taal, merk ik duidelijk dat het vooruit gaat en dat ze ook in de andere talen vooruit gaat (Farsi en Engels).

Ik hoef verder niemand te overtuigen maar een voorbeeldje: ik lag te slapen en mijn zusje haalde haar uit bed na haar middagdutje en neemt haar mee naar de wc voor een plas. De luiers zijn daar op en ze vraagt aan Hannah "waar liggen de luiers?" "Boven, in de trap" zegt ze. "Liggen ze op jouw slaapkamer" vraagt mijn zusje? "Ja, kleine kamer, kleine bed" zegt Hannah. Nou ik vind dat behoorlijk creatief hoor. Ze kent het woord slaapkamer niet, maar weet het wel te omschrijven.

Volgens de 'juf' mag ze dan 1 dagdeel in de week (gesubsidieerd) extra komen. Dan doen ze wat extra spelletjes en oefeningetjes met taal.

De enige reden dat ik haar wel naar de peuterplusgroep zou sturen is omdat ze het zo ontzettend naar haar zin heeft op de Peuterspeelzaal. En omdat ze het (denk ik) enorm leuk zou vinden om iets meer uitgedaagd te worden. Ze kan veel en veel meer dan wat er nu uitgehaald wordt!

En niet omdat ze hulp nodig heeft omdat ze het anders niet zou redden of dat ze sociaal-angstig is of wat dan ook.

Sorry als ik bot overkom, maar dit is het gevoel wat nu in me opkomt, ik ben het met Hemmie eens (en mijn zusje heeft dat met haar ervaring en kennis van zaken ook genoemd) dat er al gauw een vooroordeel is en dat dit rapport ook mee gaat naar de basisschool (en ze er misschien nooit meer vanaf komt).

Het feit dat ze op de peutergroep minder praat heeft te maken met haar karakter en niet met haar (gebrek aan) kennis of kunde van wat dan ook.
Gebruikersavatar
Emmy
J&J HAWAII
Berichten: 7391
Lid geworden op: ma mar 19, 2012 10:36 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Emmy »

diane76 schreef:. Daarnaast vraag ik me af, en dat is niet bedoeld om vve neer te halen, in hoe verre de leidsters geschoold zijn om met deze problematiek om te gaan.
Wij hadden een leidster van turkse afkomst, met een zwaar turks accent..... :?:
Gebruikersavatar
marjolein62b
J&J MAURITIUS
Berichten: 4919
Lid geworden op: di jul 27, 2010 10:26 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door marjolein62b »

Greetje schreef:
Ik hoef verder niemand te overtuigen maar een voorbeeldje: ik lag te slapen en mijn zusje haalde haar uit bed na haar middagdutje en neemt haar mee naar de wc voor een plas. De luiers zijn daar op en ze vraagt aan Hannah "waar liggen de luiers?" "Boven, in de trap" zegt ze. "Liggen ze op jouw slaapkamer" vraagt mijn zusje? "Ja, kleine kamer, kleine bed" zegt Hannah. Nou ik vind dat behoorlijk creatief hoor. Ze kent het woord slaapkamer niet, maar weet het wel te omschrijven.

Volgens de 'juf' mag ze dan 1 dagdeel in de week (gesubsidieerd) extra komen. Dan doen ze wat extra spelletjes en oefeningetjes met taal.

De enige reden dat ik haar wel naar de peuterplusgroep zou sturen is omdat ze het zo ontzettend naar haar zin heeft op de Peuterspeelzaal. En omdat ze het (denk ik) enorm leuk zou vinden om iets meer uitgedaagd te worden. Ze kan veel en veel meer dan wat er nu uitgehaald wordt!
Leuk voorbeeld, knap van haar.

Om die enige reden zou ik het wel doen.
i'm still standing
Mama van Joep (17) en Maartje (14)
Gebruikersavatar
diane76
J&J SANTORINI
Berichten: 3367
Lid geworden op: ma aug 09, 2010 10:47 am

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door diane76 »

Greetje schreef:Even jullie mening over dit:

.....

Wat ik wel denk is dat haar zinsbouw nog niet zo vlot loopt als zou kunnen wanneer ze bijv. wel haar hele leventje in NL zou zijn geweest. Ook het gebruik van werkwoorden begint pas de laatste weken (sinds we dus weer terug in NL zijn) wat te komen.
....
Aan de andere kant zou ze het denk ik wel leuk vinden om wat meer op schoolse wijze bezig te zijn en te leren en dat zou een uitdaging kunnen zijn voor haar. Ook zou het natuurlijk ook niet verkeerd zijn om haar taalontwikkeling wat te ondersteunen want het kan haar misschien niet die zekerheid geven om wel meer "in het openbaar" te praten zeg maar.
...
Wat denken jullie hierover? Iemand misschien meer info? Is het nodig of komt het vanzelf wel goed (zonder dat er nu al een stempel hoeft te komen...)?

Hier geef je toch iets heel anders aan. Als je denk dat alles wel goed komt, prima. Uit je stuk begreep ik dat je je zorgen maakt en advies wilde. Maar goed, beschouw het als niet gegeven en trek je eigen plan.
Groetjes Diane

S erena, feb 2002
M aria, jun 2003
C hiara, nov 2007
E nea, sep 2009
Gebruikersavatar
petra1969
J&J HAWAII
Berichten: 6769
Lid geworden op: ma aug 09, 2010 1:00 pm

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door petra1969 »

Cay heeft ook een tijdje stilgestaan. Hij heeft in principe eerst het Duits geleerd en is daarna pas aan het Nederlands toegekomen. Hij krijgt nu Sprachförderung. En nee, hij heeft geen stempel. Hij heeft alleen even wat ondersteuning nodig om beter te leren praten. Ik heb ooit eens gelezen dat meertalige kinderen af en toe een kleine stilstand hebben. Ik ben blij dat Cay deze ondersteuning kan krijgen. Het kost me niets en hij gaat enorm vooruit.
Mama van Evelien (35), Jojanneke (32), Sandrina (31), Sarah (18), Elise (17) en Cay (14)
En oma (al ken ik ze niet) van 7 prachtige kleinkinderen
Greetje

Re: Peuter Plus groep?

Bericht door Greetje »

Zo zou ik het ook kunnen zien Petra.

en diane: tja als zo'n juf met zo'n opmerking ( op een heel voorzichtige manier hoor) komt tja dan ga je wel even denken toch? Ik bedoel, ik weet wel dat als Hannah maar 1 taal zou leren dan zou ze nu al beter kunnen praten. En ik wist van te voren (toen was ze nog niet eens geboren) dat ze door de meertaligheid waarschijnlijk langzamer zou zijn.

Ze vindt de PSZ zo leuk dus om die reden zou ze zelf vast graag nóg een ochtendje willen. En ook zou ze spelletjes met taal en lezen leuk vinden.

Het is echt mijn eigen aversie tegen die "stempel" die me twee keer laat nadenken.
Plaats reactie