Geheim luchtigheid cake?

Moderator: Chantal

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Annet
J&J MAURITIUS
Berichten: 4932
Lid geworden op: vr jul 30, 2010 8:02 pm

Geheim luchtigheid cake?

Bericht door Annet »

Wat is jou geheim om je cake luchtig te maken?
Mijn cake (gewoon met bloem, dus geen pak) is de laatste tijd niet luchtig en zwaar.
Zal het aan het merk boter kunnen liggen? Misschien, maar ik vroeg me nu gewoon af waardoor is jouw cake luchtig?
Smelt jij je boter, gebruik je kuipjes of juist iets anders? Ben benieuwd...!
moeder van Ger t-J an 23-3-2006 en
T ess a 12-4-2009 - 25-4-2009 en
De bor a 08-11-2010
Gebruikersavatar
MarijeO
J&J SANTORINI
Berichten: 2390
Lid geworden op: di jul 27, 2010 12:08 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door MarijeO »

Ik gebruik meestal geen mixen. Ik smelt altijd de roomboter en heb de laatste keren het beslag drie volle minuten gemixt. Resultaat was een goed luchtige cake.
Trotse moeder van Joor (1998), Els ke (2005), Bent en (2006), Ros e (2008), Sterr e (2010) en 'Foppe' (UD 19 dec.2015)
Mirjam
J&J SANTORINI
Berichten: 1943
Lid geworden op: ma apr 29, 2013 3:16 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door Mirjam »

Ik klop altijd eerst de boter en de eieren luchtig en. Doe daarna pas de cake mix erbij ( in jouw geval dus de bloem ed)
moeder van Rick (20-09-2007) en Emma (28-03-2009)
Gebruikersavatar
muppet
J&J HAWAII
Berichten: 9548
Lid geworden op: di jul 27, 2010 11:04 am

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door muppet »

Ik klop eerste de boter romig met de suiker (als ik zonder mix maak) en dan doe ik om en om een ei en de bloem. Als alles erin zit mix ik het nog 3 min. goed door.
Saskia mv Anouk (22-12-2005) en Eline (20-08-2010)

Als je mij wilt leren kennen, probeer dan niet in de spiegel te kijken.
Gebruikersavatar
jikke
J&J MALEDIVEN
Berichten: 14156
Lid geworden op: wo jul 28, 2010 1:47 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door jikke »

hier net als saskia. De boter met suiker echt wel 5-10min roeren tot het wittig is (zie je wel als je lang genoeg klopt)
1974, sebastiaan 2002, femke 2004
Gebruikersavatar
Sarina
J&J HAWAII
Berichten: 8022
Lid geworden op: za mei 14, 2011 10:40 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door Sarina »

En de eieren moeten niet koud zijn! Echt kamertemperatuur
S@rin@, moeder van B (2005) en R (2008)
Gebruikersavatar
mama talla
J&J HAWAII
Berichten: 6218
Lid geworden op: ma jul 26, 2010 9:26 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door mama talla »

Om een echt luchtige cake te maken gebruik ik een ander recept:
200 gram suiker mixen met 4 eieren. Evt kun je als smaakmaker wat citroensap, citroenschil of vanillesuiker toevoegen. Wanneer het gemengd is au-bain-marie verder mixen (dus de kom boven een pan met kokend water) tot het mengsel goed luchtig is. Daarna 200 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel er voorzichtig doorheen scheppen. 200 gram boter smelten en ook voorzichtig door het mengsel roeren. NIET meer mixen, dan gaat alle lucht er weer uit. Dan 5 kwartier op 150 graden in de oven.

Groetjes Jikke
Groeten Jikke
trotse mama van Nathan (27-05-2007) en Anna (22-05-2012)
tata en maman Jikke van Corine (30), Danielle (28 ), Nickson (26), Orland (24) en Melvin (22)
Oma van een kleinzoon (juni 2023)
Gebruikersavatar
Angelique
J&J MALEDIVEN
Berichten: 11888
Lid geworden op: zo aug 15, 2010 11:09 am

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door Angelique »

Moet je dan niet slagroom gebruiken?
Ik maak zelden cake ( veiliger :-) ) maar daar staat me iers van bij.
:crazy:
Gebruikersavatar
marjolein62b
J&J MAURITIUS
Berichten: 4919
Lid geworden op: di jul 27, 2010 10:26 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door marjolein62b »

Ik gebruik blue band vloeibare boter en 4 eieren.

Laatst had ik roomboter over waarvan slechts een deel was gebruikt als ingredienten voor taart. Ik heb het toen met roomboter gemaakt. Vonden ze mijn cake ineens nog lekkerder. Lekker nat.

Ik zelf heb hem liever wat droger.

Als mijn cake extra luchtig wil hebben, moet ik wat meer geduld hebben met mijn mixer. Meestal heb ik geen geduld dus mijn cake is wat steviger.

Eerst boter, suiker en eieren mixen. Dan het meel erbij en alleen scheppen met een lepel.
i'm still standing
Mama van Joep (17) en Maartje (14)
Gebruikersavatar
Esther
J&J MALEDIVEN
Berichten: 12037
Lid geworden op: do jul 29, 2010 9:08 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door Esther »

De boter en suiker moet je eerst goed kloppen tot het romig en wit is. Dan de eieren een voor een toevoegen, het volgende pas erbij doen als het vorige goed is opgenomen in je beslag.
De bloem liever niet met de mixer erdoor doen, maar met de spatel erdoor 'vouwen'. Als je dat te lang mixt gaan de gluten werken en wordt je beslag taai.
Thuismaakmoeder van Anna (18 :shock: ), Lotte (16), Maartje (13), Roos (11) en Job (9)
Gebruikersavatar
Annet
J&J MAURITIUS
Berichten: 4932
Lid geworden op: vr jul 30, 2010 8:02 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door Annet »

Tja toch niet echt anders dan ik doe, en voorheen lukte het ook. Ik zal het de volgende keer maar eens met ander boter proberen. Dan ligt het denk ik inderdaad toch daar aan.
moeder van Ger t-J an 23-3-2006 en
T ess a 12-4-2009 - 25-4-2009 en
De bor a 08-11-2010
Gebruikersavatar
Esther
J&J MALEDIVEN
Berichten: 12037
Lid geworden op: do jul 29, 2010 9:08 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door Esther »

Als je alleen van boter bent veranderd zal het ongetwijfeld daaraan liggen.
Thuismaakmoeder van Anna (18 :shock: ), Lotte (16), Maartje (13), Roos (11) en Job (9)
bejonian
J&J TEXEL
Berichten: 612
Lid geworden op: di jul 27, 2010 3:23 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door bejonian »

o.k. - zelfrijzend bloem heb ik nog nooit gebruikt.

bij mij is het de comboinatie uit voldoende en juiste rijzmiddelen. (meestal weinsteinbackpulver omdat dat zonder fosfaat is).

de eieren worden gedeeld in eiwit en eigeel. het eigeel komt onder de gewone deegmassa (van zachte boter en suiker). een beetje suiker spaar ik voor in het eiwit. het eiwit wordt dan met een beetje suiker apart gemixt tot het heel wit is en je de kom kan omdraaien. dit wordt op laatste ofwel na of samen met de bloem onder de deeg "geheven" dus echt niet meer gemixt.

voila.
B e a t e moeder van twee jongens sinds 2006 en 2007 en een meisje sinds februari 2010
Gebruikersavatar
Chantal
J&J MALEDIVEN
Berichten: 13423
Lid geworden op: di jul 27, 2010 7:38 am

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door Chantal »

roomboter op kamertemperatuur. roomboter is gewoon het lekkerst in cake.
hoe langer mixen hoe luchtiger het beslag wordt. ik hou trouwens meer van een 'nattige' cake :)

voor meer luchtigheid kun je ook wat bakpoeder of baking soda toevoegen.
Chris 30-10-2005 en Femke 08-06-2007 en Mark 07-11-2011
Greetje

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door Greetje »

Ik had hier hetzelfde probleem. Zal jullie tips eens uitproberen.
Ik had jouw bananenbrood ook geprobeerd, Jikke en die werd ook zwaar. Ik vind het zelf niet zo erg. Maar volgens mij is manlief meer van de 'droge' cake.
Gebruikersavatar
drus
J&J HAWAII
Berichten: 6300
Lid geworden op: wo aug 11, 2010 9:59 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door drus »

Eieren van te voren 2 minuten in heet water leggen
moeder van zoon A (9/05), dochter A (6/07) en zoon S (2/10)
Gebruikersavatar
petra1969
J&J HAWAII
Berichten: 6769
Lid geworden op: ma aug 09, 2010 1:00 pm

Re: Geheim luchtigheid cake?

Bericht door petra1969 »

Ik gebruik nooit mix. Ik gooi er altijd een extra ei in. Verder gooi ik alles tegelijk in de schaal en mix dan een flinke tijd. Ik heb altijd heerlijk luchtige cake.
Mama van Evelien (35), Jojanneke (32), Sandrina (31), Sarah (18), Elise (17) en Cay (14)
En oma (al ken ik ze niet) van 7 prachtige kleinkinderen
Plaats reactie