Geheim luchtigheid cake?
Moderator: Chantal
Geheim luchtigheid cake?
Wat is jou geheim om je cake luchtig te maken?
Mijn cake (gewoon met bloem, dus geen pak) is de laatste tijd niet luchtig en zwaar.
Zal het aan het merk boter kunnen liggen? Misschien, maar ik vroeg me nu gewoon af waardoor is jouw cake luchtig?
Smelt jij je boter, gebruik je kuipjes of juist iets anders? Ben benieuwd...!
Mijn cake (gewoon met bloem, dus geen pak) is de laatste tijd niet luchtig en zwaar.
Zal het aan het merk boter kunnen liggen? Misschien, maar ik vroeg me nu gewoon af waardoor is jouw cake luchtig?
Smelt jij je boter, gebruik je kuipjes of juist iets anders? Ben benieuwd...!
moeder van Ger t-J an 23-3-2006 en
T ess a 12-4-2009 - 25-4-2009 en
De bor a 08-11-2010
T ess a 12-4-2009 - 25-4-2009 en
De bor a 08-11-2010
Re: Geheim luchtigheid cake?
Ik gebruik meestal geen mixen. Ik smelt altijd de roomboter en heb de laatste keren het beslag drie volle minuten gemixt. Resultaat was een goed luchtige cake.
Trotse moeder van Joor (1998), Els ke (2005), Bent en (2006), Ros e (2008), Sterr e (2010) en 'Foppe' (UD 19 dec.2015)
Re: Geheim luchtigheid cake?
Ik klop altijd eerst de boter en de eieren luchtig en. Doe daarna pas de cake mix erbij ( in jouw geval dus de bloem ed)
moeder van Rick (20-09-2007) en Emma (28-03-2009)
Re: Geheim luchtigheid cake?
Ik klop eerste de boter romig met de suiker (als ik zonder mix maak) en dan doe ik om en om een ei en de bloem. Als alles erin zit mix ik het nog 3 min. goed door.
Saskia mv Anouk (22-12-2005) en Eline (20-08-2010)
Als je mij wilt leren kennen, probeer dan niet in de spiegel te kijken.
Als je mij wilt leren kennen, probeer dan niet in de spiegel te kijken.
Re: Geheim luchtigheid cake?
hier net als saskia. De boter met suiker echt wel 5-10min roeren tot het wittig is (zie je wel als je lang genoeg klopt)
1974, sebastiaan 2002, femke 2004
Re: Geheim luchtigheid cake?
En de eieren moeten niet koud zijn! Echt kamertemperatuur
S@rin@, moeder van B (2005) en R (2008)
- mama talla
- J&J HAWAII
- Berichten: 6269
- Lid geworden op: ma jul 26, 2010 9:26 pm
Re: Geheim luchtigheid cake?
Om een echt luchtige cake te maken gebruik ik een ander recept:
200 gram suiker mixen met 4 eieren. Evt kun je als smaakmaker wat citroensap, citroenschil of vanillesuiker toevoegen. Wanneer het gemengd is au-bain-marie verder mixen (dus de kom boven een pan met kokend water) tot het mengsel goed luchtig is. Daarna 200 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel er voorzichtig doorheen scheppen. 200 gram boter smelten en ook voorzichtig door het mengsel roeren. NIET meer mixen, dan gaat alle lucht er weer uit. Dan 5 kwartier op 150 graden in de oven.
Groetjes Jikke
200 gram suiker mixen met 4 eieren. Evt kun je als smaakmaker wat citroensap, citroenschil of vanillesuiker toevoegen. Wanneer het gemengd is au-bain-marie verder mixen (dus de kom boven een pan met kokend water) tot het mengsel goed luchtig is. Daarna 200 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel er voorzichtig doorheen scheppen. 200 gram boter smelten en ook voorzichtig door het mengsel roeren. NIET meer mixen, dan gaat alle lucht er weer uit. Dan 5 kwartier op 150 graden in de oven.
Groetjes Jikke
Groeten Jikke
trotse mama van Nathan (27-05-2007) en Anna (22-05-2012)
tata en maman Jikke van Corine (32), Danielle (30), Nickson (28), Orland (25) en Melvin (23)
Oma van een kleinzoon (juni 2023) en een kleindochter (april 2025)
trotse mama van Nathan (27-05-2007) en Anna (22-05-2012)
tata en maman Jikke van Corine (32), Danielle (30), Nickson (28), Orland (25) en Melvin (23)
Oma van een kleinzoon (juni 2023) en een kleindochter (april 2025)
Re: Geheim luchtigheid cake?
Moet je dan niet slagroom gebruiken?
Ik maak zelden cake ( veiliger
) maar daar staat me iers van bij.
Ik maak zelden cake ( veiliger


- marjolein62b
- J&J MAURITIUS
- Berichten: 4953
- Lid geworden op: di jul 27, 2010 10:26 pm
Re: Geheim luchtigheid cake?
Ik gebruik blue band vloeibare boter en 4 eieren.
Laatst had ik roomboter over waarvan slechts een deel was gebruikt als ingredienten voor taart. Ik heb het toen met roomboter gemaakt. Vonden ze mijn cake ineens nog lekkerder. Lekker nat.
Ik zelf heb hem liever wat droger.
Als mijn cake extra luchtig wil hebben, moet ik wat meer geduld hebben met mijn mixer. Meestal heb ik geen geduld dus mijn cake is wat steviger.
Eerst boter, suiker en eieren mixen. Dan het meel erbij en alleen scheppen met een lepel.
Laatst had ik roomboter over waarvan slechts een deel was gebruikt als ingredienten voor taart. Ik heb het toen met roomboter gemaakt. Vonden ze mijn cake ineens nog lekkerder. Lekker nat.
Ik zelf heb hem liever wat droger.
Als mijn cake extra luchtig wil hebben, moet ik wat meer geduld hebben met mijn mixer. Meestal heb ik geen geduld dus mijn cake is wat steviger.
Eerst boter, suiker en eieren mixen. Dan het meel erbij en alleen scheppen met een lepel.
i'm still standing
Mama van Joep (17) en Maartje (15)
Mama van Joep (17) en Maartje (15)
Re: Geheim luchtigheid cake?
De boter en suiker moet je eerst goed kloppen tot het romig en wit is. Dan de eieren een voor een toevoegen, het volgende pas erbij doen als het vorige goed is opgenomen in je beslag.
De bloem liever niet met de mixer erdoor doen, maar met de spatel erdoor 'vouwen'. Als je dat te lang mixt gaan de gluten werken en wordt je beslag taai.
De bloem liever niet met de mixer erdoor doen, maar met de spatel erdoor 'vouwen'. Als je dat te lang mixt gaan de gluten werken en wordt je beslag taai.
Moeder van Anna (19), Lotte (17), Maartje (15), Roos (13) en Job (11)
Re: Geheim luchtigheid cake?
Tja toch niet echt anders dan ik doe, en voorheen lukte het ook. Ik zal het de volgende keer maar eens met ander boter proberen. Dan ligt het denk ik inderdaad toch daar aan.
moeder van Ger t-J an 23-3-2006 en
T ess a 12-4-2009 - 25-4-2009 en
De bor a 08-11-2010
T ess a 12-4-2009 - 25-4-2009 en
De bor a 08-11-2010
Re: Geheim luchtigheid cake?
Als je alleen van boter bent veranderd zal het ongetwijfeld daaraan liggen.
Moeder van Anna (19), Lotte (17), Maartje (15), Roos (13) en Job (11)
Re: Geheim luchtigheid cake?
o.k. - zelfrijzend bloem heb ik nog nooit gebruikt.
bij mij is het de comboinatie uit voldoende en juiste rijzmiddelen. (meestal weinsteinbackpulver omdat dat zonder fosfaat is).
de eieren worden gedeeld in eiwit en eigeel. het eigeel komt onder de gewone deegmassa (van zachte boter en suiker). een beetje suiker spaar ik voor in het eiwit. het eiwit wordt dan met een beetje suiker apart gemixt tot het heel wit is en je de kom kan omdraaien. dit wordt op laatste ofwel na of samen met de bloem onder de deeg "geheven" dus echt niet meer gemixt.
voila.
bij mij is het de comboinatie uit voldoende en juiste rijzmiddelen. (meestal weinsteinbackpulver omdat dat zonder fosfaat is).
de eieren worden gedeeld in eiwit en eigeel. het eigeel komt onder de gewone deegmassa (van zachte boter en suiker). een beetje suiker spaar ik voor in het eiwit. het eiwit wordt dan met een beetje suiker apart gemixt tot het heel wit is en je de kom kan omdraaien. dit wordt op laatste ofwel na of samen met de bloem onder de deeg "geheven" dus echt niet meer gemixt.
voila.
B e a t e moeder van twee jongens sinds 2006 en 2007 en een meisje sinds februari 2010
Re: Geheim luchtigheid cake?
roomboter op kamertemperatuur. roomboter is gewoon het lekkerst in cake.
hoe langer mixen hoe luchtiger het beslag wordt. ik hou trouwens meer van een 'nattige' cake
voor meer luchtigheid kun je ook wat bakpoeder of baking soda toevoegen.
hoe langer mixen hoe luchtiger het beslag wordt. ik hou trouwens meer van een 'nattige' cake

voor meer luchtigheid kun je ook wat bakpoeder of baking soda toevoegen.
Chris 30-10-2005 en Femke 08-06-2007 en Mark 07-11-2011
Re: Geheim luchtigheid cake?
Ik had hier hetzelfde probleem. Zal jullie tips eens uitproberen.
Ik had jouw bananenbrood ook geprobeerd, Jikke en die werd ook zwaar. Ik vind het zelf niet zo erg. Maar volgens mij is manlief meer van de 'droge' cake.
Ik had jouw bananenbrood ook geprobeerd, Jikke en die werd ook zwaar. Ik vind het zelf niet zo erg. Maar volgens mij is manlief meer van de 'droge' cake.
Re: Geheim luchtigheid cake?
Eieren van te voren 2 minuten in heet water leggen
moeder van zoon A (9/05), dochter A (6/07) en zoon S (2/10)
Re: Geheim luchtigheid cake?
Ik gebruik nooit mix. Ik gooi er altijd een extra ei in. Verder gooi ik alles tegelijk in de schaal en mix dan een flinke tijd. Ik heb altijd heerlijk luchtige cake.
Mama van Evelien (36), Jojanneke (33), Sandrina (32), Sarah (19), Elise (18) en Cay (15)
En oma (al ken ik ze niet) van 7 prachtige kleinkinderen
En oma (al ken ik ze niet) van 7 prachtige kleinkinderen